Mars a Marsra! 360°-os panorámakép a Curiosity felvételeiből.

Régóta foglalkoztatja az embereket, hogy van-e, vagy valamikor volt-e élet Naprendszer negyedik bolygóján, a Marson. H. G. Wells 1898-ban megjelent Világok harca című regénye már megírta a lehetséges marslakók invázióját. Bizonyára sokan emlékszünk még Tobe Hooper által rendezett 1986-os Támadók a Marsról című amerikai horror, sci-fire. Az akkor még érdekes és ijesztő filmen ma már inkább csak mosolygunk, hiszen ha létezik is valamilyen életforma a Marson nagy valószínűséggel nem ilyen formában van jelen és közel sem biztos, hogy Földünk leigázása lenne a célja.

Hozzáférés a NASA felvételeihez

A mai modern technikának és az internetnek köszönhetően ha csak megfigyelőként is, de mi is betekinthetünk a Mars expedíciókba. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két korábbi Mars-járója, az Opportunity és a Spirit után a Curiosityt bocsátotta útjára, amely 2012. augusztus 6-án landolt a bolygón, hogy értékes adatokat közvetítsen a Földre. A Curiosity Marsjáró fő kamerái 2 MPixeles képeket továbbítottak, melyekből igen jó minőségű panorámaképet lehetett készíteni. Andrew Bodrovnak köszönhetően mi is könnyedén tudunk a Mars felszínén nézelődni.

Mars Gigapixel Panorama – Curiosity rover: Martian solar days 136-149
További érdekes 360°-os panorámaképek: www.360cities.net/area/out-of-this-world

Ez a cikk egy korábbi blogról maradt meg, ami technikai okok miatt megszűnt. Az ingyenes tárhelyen futó WordPress blog a cikkek.juplo.com volt, ami egyik napról a másikra egyszer csak adatbázis kapcsolódási hibát írt, majd végleg eltűnt. Az admin felület hozzáférése akadozott, adatbázis mentése nem sikerült, így lehetelenné vált lementeni az évek során összegyűlt cikkeket. A „Mars a Marsra!” volt talán az egyetlen, amit véletlen egy dokumentumban is megtaláltunk, így ismét közzé tudtuk tenni. Ezért is érdemes megfontolni egy minőségi tárhely szolgáltatás igénybe vételét. Aki már próbálkozott ezekkel a gyakran reklámmentességet és korlátlan adatforgalmat ígérő ingyenes tárhelyszolgáltatásokkal, ha nem is azonnal de rájött, hogy vannak hátulütői az ingyenességnek. Az a néhány ezer forint legtöbbünknek megéri, hogy egy bizonytalan szolgáltató miatt ne legyen komolyabb adatvesztésünk, ne vesszen kárba az az idő, amit a bejegyzések megírásával töltöttünk.

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük