A bizonytalanság Mario Draghi olasz miniszterelnök lemondása körül

Miután Mario Draghi tegnap bejelentette lemondását, Mattarella köztársasági elnök úgy döntött, hogy parlamentarizálja a válságot, és visszaküldi a miniszterelnököt az ülésterembe. Ez nem csak egy olyan választás, amely biztosítja, hogy a válságot a parlamentben hozzák létre, hanem azért is, hogy a többségnek több ideje legyen megoldást találni, mielőtt túl késő lenne.

Így minden elhalasztódik szerdáig, amikor Mario Draghi megjelenik a Parlament előtt. Addig a napig a politikai erők közötti háttértörténetek, forgatókönyvek és párbeszédek sorozata lesz.

A tőzsdék a tegnapi, a lemondást követő összeomlás után magukhoz tértek, majd visszaestek

Draghi lemondásának híre tegnap negatívan hatott a részvénypiacra, amely 3,44%-ot esett (20 milliárd eurós kapitalizációvesztés), és a nap legrosszabb európai teljesítményét produkálta. Ma azonban, miután Mattarella elutasította a lemondást, a részvénypiacok talpra álltak, és 0,7% körül zártak. Hasonlóképpen, a spread ma kissé csökkent, 218 pontra, miután tegnap 222 pontot ért el. Mit jelent mindez? Az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági helyzete miatt a spread már így is magas, és a politikai instabilitás felerősíti ezeket a negatív dinamikákat.

Az M5S még nem döntött arról, hogy kivonja-e minisztereit a kormányból vagy sem

A nap folyamán nem volt hiány pletykákból és kulisszák mögötti hírekből az 5 Csillag Mozgalom minisztereinek a kormányból való esetleges lemondásáról, de jelenleg Federico D’Incà (parlamenti kapcsolatok), Fabiana Dadone (ifjúságpolitika) és Stefano Patuanelli (mezőgazdasági, élelmiszer- és erdészeti politika) miniszterek maradnak posztjukon. Az M5S Nemzeti Tanácsa a következő néhány órában ülésezik, és várhatóan friss híreket közölnek.
A főbb pártok álláspontja: A Lega és a Forza Italia tudatta, hogy hajlandóak továbbra is támogatni a kormányt, de az 5 Csillag többsége nélkül; a Demokrata Párt viszont úgy tűnik, hogy újabb kísérletet akar tenni a jelenlegi kormánytöbbséggel való folytatásra; a Fratelli d’Italia, a fő ellenzéki párt továbbra is kitart a kamarák feloszlatására és az előrehozott szavazásra vonatkozó kérés mellett.

Minden szerdára, 20-ra halasztva, Draghi közleménye a Parlamentben

18-án, hétfőn Mario Draghi Algírban lesz az olasz-algériai fórumon, amely az olasz kormány küldetése, hogy új gázszállítási megállapodásokat határozzon meg. Az eredetileg kétnaposra tervezett utazást lerövidítették, és a miniszterelnök kedden tér vissza Olaszországba, a szerdára, 20-ra tervezett döntő parlamenti ülés előtt. A hét elején az ülésterem és a szenátus frakcióvezetőinek konferenciáján határozzák meg a kormány ellenőrzésének időpontját és módozatait.
Az utak sokfélék: a válságot ki lehetne javítani, és a kormány ugyanazzal a többséggel menne tovább. Ebben az esetben azonban van egy politikai probléma: az M5S precedenst teremtett, ami arra késztetné a többi politikai erőt, hogy legitimálva érezzék magukat arra, hogy más fontos intézkedésekkel kapcsolatban is ugyanezt tegyék (lásd a versenytörvényt). Ezután egy új többség útjára léphetnénk, ismét Draghi vezetésével, vagy az M5S külső támogatásával. A másik két hipotézis a területen az új kormány, amelyet egy másik személyiség vezet, vagy – egy hipotézis, amely egyre nagyobb teret nyer, mivel a politikai erők közötti megállapodás messzinek tűnik – az előrehozott választások.

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük