Bankman-Fried szerint néhány kriptotőzsde már titokban fizetésképtelen

Miután mentőövet dobott a bajba jutott digitális valutaplatformoknak, a BlockFi-nak és a Voyager Digitalnak, Sam Bankman-Fried, az FTX 30 éves milliárdos alapítója arra figyelmeztet, hogy néhány kriptotőzsde hamarosan csődbe megy.

kripto váltók

A kriptovilágban mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy vajon elértük-e a piac mélypontját. November óta közel 2 billió dollárnyi kriptopiaci érték párolgott el. Összeomlott két bellwether digitális eszköz Luna, a TerraUSD-hez kapcsolódó 40 milliárd dolláros kriptoeszköz, a 16 milliárd dolláros stabilcoin, amelyet az amerikai dollárral való paritás fenntartására terveztek. A hónap elején a bitcoin 20 000 dollár alatt kereskedett, ami 2020 decembere óta a legalacsonyabb szint.

De a bukás még messze nem ért véget. A hónap elején a szingapúri Three Arrows Capital (3AC), egy nagy tőkeáttétellel rendelkező kriptokereskedő cég, amely 200 millió dolláros kitettséggel rendelkezett a Lunában, felfedte, hogy majdnem fizetésképtelen. A Three Arrows’ nagy összegeket vett fel kölcsön számos kripto cégtől, köztük a New Jersey-i Voyager Digitaltól és a New York-i székhelyű BlockFitől. A Three Arrows fizetésképtelenségének túlélése érdekében a két digitális eszköztőzsde a milliárdos Sam Bankman-Friedhez fordult, aki az FTX alapítója és a kriptoipar leggazdagabb embere, mintegy 20,5 milliárd dollárral. Az FTX és kvantitatív kereskedési cége, az Alameda között 750 millió dolláros hitelkeretet biztosított a vállalatoknak. Nincs garancia arra, hogy Bankman Fried visszanyeri a befektetését. „Tudja, hajlandóak vagyunk itt egy kissé rossz üzletet kötni, ha ez kell ahhoz, hogy valamiféleképpen stabilizáljuk a dolgokat és megvédjük az ügyfeleket” – mondja.

„Hajlandóak vagyunk egy kissé rossz üzletet kötni, ha ez kell ahhoz, hogy stabilizáljuk a helyzetet.” – Sam Bankman-Fried

Bankman Fried készpénzeinek beáramlása messze nem önzetlen. Okos keselyű-kapitalistaként lépett fel az ostromlott kriptopiacon, jól tudva, hogy saját vagyona az egészséges fellendüléstől és növekedéstől függ. Bankman Fried beszállt a Robinhood kriptobrókerházba is, ahol az FTX már 7,6%-os részesedést halmozott fel, és a pletykák szerint felvásárlást fontolgat.

Bankman Fried tagadja, hogy aktív fúziós tárgyalásokat folytatna a Robinhooddal, de a Forbesnak elmondta, hogy további kriptotőzsdei kudarcok jönnek. „Van néhány harmadrangú tőzsde, amelyek már titokban fizetésképtelenek” – mondja Bankman Fried.

Fried FTX-e a Coinbase, a Kraken és a Binance mellett óriások a digitális eszköztőzsdék között. Több millió ügyfélszámlával rendelkeznek, és funkcionálisan hasonlóan működnek, mint az online tőzsdei brókercégek. De ezeken a bálnákon kívül világszerte több mint 600 kriptotőzsde működik egy nagyrészt szabályozatlan határterületen. Soha nem hallott még az AAX-ről, a Billance-ről és a Hotbitről? Nem vagy egyedül, de a Coinbase-hez hasonlóan ők is bitcoinnal, éterrel és dogecoin-nal kereskednek, és nagyvonalú margin-hiteleket – az induló tőke hússzorosát – kínálnak ügyfeleiknek. Jelentős szabályozási felügyelet hiányában sok kriptotőzsde kiszolgáltatott a csalóknak és a hackereknek.

A japán Coincheck tőzsdét 2018-ban 530 millió dollárnyi kriptót törtek fel, a szingapúri KuCoin tőzsde 2020-ban 275 millió dollárt veszített, majd 2021 decemberében a kajmán-szigeteki székhelyű Bitmartot 200 millió dollárért törték fel. Még 2016-ban a Bitifinexet hackelték meg közel 120 000 bitcoin értékben, ami most 2,5 milliárd dollárt ér.

De a nagyvonalú mentőakciók ellenére még Bankman-Fried sem képes, vagy hajlandó a végtelenségig jó pénzt dobálni a rossz után. „Vannak olyan cégek, amelyek alapvetően túlságosan elszálltak, és nem praktikus támogatni őket olyan okok miatt, mint a jelentős lyuk a mérlegben, szabályozási problémák, vagy hogy nem sok üzlet maradt, amit meg lehetne menteni” – mondja Bankman-Fried, aki nem volt hajlandó konkrét kriptotőzsdéket megnevezni.

Ahogy a Forbes a világ legjobb 60 kriptotőzsdéjének elemzésében beszámolt róla, a digitális eszközváltó üzletágban általában nincsenek olyan szabványok, amelyek alapján egy új szervezetet tanúsítanának, mielőtt vagy miután elkezdenek ügyfélpénzeket gyűjteni. A SEC nem szabályozza a tőzsdéket, és a Commodities Futures and Trading Commission csak néhány kripto-származék piacot felügyel. Az Egyesült Államokban nincs olyan tagszervezet, mint a FINRA, amely önszabályozná a kriptotőzsdéket.

Bankman Fried aggódik a folyamatos kudarcok miatt, mert a kriptoárak emelkedésének eufóriája alatt a tőzsdék folyamatosan emelték a tétet, hogy a betétek nagyvonalú hozamával vonzzák az ügyfeleket. A BlockFi vagy a Voyager hozamkifizetéseket ígért az ügyfeleknek, évi 12% feletti hozamokat, amelyeket vagy úgy kellett kifizetni, hogy legalább ennyivel több kamatot számítanak fel a hitelfelvevőknek, vagy ami valószínűbb, hogy ezt a pénzt decentralizált pénzügyi DeFi alkalmazásokba kell tenni. Ez jól működött, amikor a kripto csak felfelé ment. Most katasztrofálisnak tűnik.

„Vannak olyan vállalatok, amelyek alapvetően túlságosan elszálltak, és nem célszerű támogatni őket.” – Sam Bankman-Fried

Ahogy J.P. Morgan az 1907-es tőzsdei pánik és összeomlás idején, Bankman-Fried is kihasználja a kriptokáoszt, hogy kiterjessze birodalmát. Nemrég zárta le a Liquid, egy bajba jutott japán tőzsde felvásárlását. A BlockFi és a Voyager Digital is a markában van, és a tagadása ellenére a Robinhood lehet a következő. A Voyager-nek nyújtott hiteleit ismerő források szerint az Alameda valószínűleg legalább 70 millió dollárt veszít a már nyújtott hitelből. A tőzsdén jegyzett Voyager Digital piaci értéke 2021-ben több mint 3 milliárd dollár volt. Ma fillérekért kereskednek a részvényeivel, és a 62 millió dolláros piaci kapitalizációja a közelgő csődbejelentésre utal.

A vérengzés ellenére Bankman-Fried a Forbesnak elmondta, hogy az FTX továbbra is nyereséges, és az elmúlt 10 negyedévben is az volt. Az FTX legnagyobb riválisa, a Coinbase 432 millió dollárt veszített 2022 első negyedévében, és a részvényei majdnem 90%-kal estek az eddigi csúcsról.

Bankman-Fried a kriptobányászokat is szemmel tartja, akik közül sokan nyaktörő ütemben tőkésítették a mérlegüket, hogy gyorsan skálázódjanak és kihasználják a 21. századi digitális aranyláz előnyeit. A nyilvánosan kereskedő kriptobányászok részvényei, köztük a Marathon Digital Holdings és a Riot Blockchain részvényei több mint 60%-kal estek az elmúlt évhez képest.

Az egyik harangozó időjárású kriptoeszköz, ami miatt Bankman Fried nem aggódik, az a Tether, a világ legnagyobb dollárhoz kötött stabilcoinja, amelynek piaci kapitalizációja meghaladja a 70 milliárd dollárt. Sok iparági megfigyelő ketyegő időzített bombának tartotta, amelynek megkérdőjelezhető biztosítékai vannak, és amelynek kudarca szinte biztosan egzisztenciális fenyegetést jelentene az egész kriptopénzpiacra. A Luna összeomlása során tesztelt Tether rövid időre elvesztette az 1 dolláros kötését, és 95 centes árfolyamra esett. Sikeresen feldolgozott azonban több mint 10 milliárd dollár értékű kifizetést, és azóta talpra állt.

Bankman-Fried szerint: „Úgy gondolom, hogy a Tetherrel kapcsolatos igazán medvés nézetek tévesek… Nem hiszem, hogy bármilyen bizonyíték alátámasztaná őket”.

forrás: https://www.forbes.com/sites/stevenehrlich/2022/06/28/bankman-fried-some-crypto-exchanges-already-secretly-insolvent/?sh=56a2ce4d47f7

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük