Miért hallani egyre sűrűbben a PR-cikk kifejezést?

pr-cikkek
Az utóbbi években egyre sűrűbben hallunk a PR-cikkekről, egyre gyakrabban találkozunk a PR-cikk kifejezéssel. Ennek egyik oka, hogy a látogatottság növelésben jelentős szerepet játszó keresőoptimalizálás a Google különböző algoritmusfrissítéseit követően jelentősen megváltozott. A SEO egyik fontos eleme a linképítés, ami már korántsem olyan hatékony a régi módszerekkel. A korábban népszerű általános linkkatalógusokból érkező linkek túlnyomó része leértékelődött, van amit a kereső egyszerűen figyelmen kívül hagy. Ez főként azokra a linkgyűjteményekre igaz, ahol jelentős számú a kifelé mutató link viszonylag kevés szöveges tartalom mellett. A PR-cikkek ezzel szemben többnyire terjedelmes, többezer karakteres  írások, ami lehetővé teszi, hogy a benne elhelyezett hivatkozások relevánsabb környezetben vannak, így nagyobb értéket képviselnek. Ezeknek a cikkeknek a közzététele ma már többnyire részét képzik az off-site keresőoptimalizálásnak, hatékony linképítésnek. A megfelelő weboldalon elhelyezve az innen szerzett link felérhet több tucat katalóguslink értékével.

Pr-cikk, mint egy folyamatosan futó hirdetés

A másik oka, hogy a különböző kattintás alapú és egyéb hirdetésformák egyre kevésbé hatékonyak. Általában kevés információt közölnek és a felhasználók is egyre nagyobb számban kerülik az ilyen jellegű, sokszor erőltetettnek tűnő hirdetéseket. Ezzel szemben egy informatív, érdekes PR-cikkre maguktól is rátalálnak a látogatók, és a megfelelő információk birtokában úgy kattintanak, hogy valóban érdeklődnek a téma iránt. Ha hasznosnak vélik a cikket nem csak olvassák, de meg is osztják a közösségi médiában, hivatkoznak rá. Ezzel egyrészt népszerűbbé és értékesebbé teszik magát a PR-cikket, és a cikkben található hivatkozáson keresztül elérhető weboldalt is. Úgy is tekinthetünk rá, hogy egy megfelelően optimalizált, jól megírt PR-cikk olyan, mint egy folyamatosan futó hirdetés.

Érdemes szót ejteni a PR-cikkek elhelyezéséről is, hiszen egy értéktelen blogon vagy egyéb kevesebb bizalommal rendelkező weboldalon jelentősen kevesebbet érhet a cikkben elhelyezett link. Ajánlatos olyan felületet keresni a megjelenéshez, ahol a cikk környezete és maga a weboldal is összhangban van a kereső irányelveivel, és megfelelő bizalmi mutatókkal rendelkezik. Egy jól optimalizált weboldalon elhelyezett PR-cikk hosszú távon csak hasznot hoz, erősödik és látogatókat generál.

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük