A zsálya (Salvia officinalis)

zsálya

A  zsálya növény egy évelő, örökzöld aljnövény, amelynek szürkés levelei vannak. Fás szárú, kék vagy lila virágai vannak. Jellemzően a növény 2 láb magasra és szélességűre nő. A virágok többnyire levendulaszínűek, bár találhatunk fehér, lila vagy rózsaszín virágokat is.

A közönséges zsálya egy aromás, ehető, rövid életű, bokros, terjedő, félig fás lágyszárú évelő cserje, amely a Lamiaceae vagy mentafélék családjába tartozik. Sok kertben megtalálható, és szőrös, szürkészöld leveleivel nagyszerű textúrát és érzékszervi megfigyeléseket kínál. A faj akár 2 láb magasra és 2-3 láb szélesre is megnőhet. Számos fajtája lehet rövidebb. Virágai kámforillatúak, kékesliláslila és rózsaszínesliláslila színűek lehetnek, és felálló tüskék formájában jelennek meg kora nyáron. A virágok vonzzák a pillangókat és a méheket.

A növény a Földközi-tenger vidékén őshonos. Kedveli a napos és szabad vízelvezetésű talajokat, amelyek a tengerpartok mentén, a domboldalakon és a Földközi-tengerhez közeli hegyekben, bokros vagy füves területeken találhatók. Európában a közönséges zsályát évszázadokon át konyhai és gyógyászati célokra egyaránt használták. A rómaiak a zsályát szent szertartási gyógynövényként használták.

A Salvia nemzetségnév a latin salvare szóból származik, ami azt jelenti, hogy „megmenteni vagy gyógyítani”. Ez a növénynek tulajdonított gyógyhatásokra utal. Az epitheton, officinalis, a növény gyógyászati felhasználására utal, és gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban árulták, A közismert nevek között szerepel a konyhai zsálya, a közönséges kerti zsálya vagy a kerti zsálya. A „zsálya” szó jelentése „bölcs”.

A közönséges zsálya a teljes napfényt és a jó vízelvezetésű, közepes vagy száraz talajt kedveli. A nedves vagy rossz vízelvezetésű talajokkal szemben intoleráns. A szárazságot és a gyenge talajt jól tűri. A metszés tavasszal és a vegetációs időszak alatt ajánlott, hogy a növény ne váljon hosszúkássá, és hogy a virágzást szabályozza, ha konyhai fűszernövényként használják. A magas növényeknél szükség lehet karózásra.

A közönséges zsálya levelei frissen, szárítva vagy főzve is felhasználhatók. Nagyon aromásak. A levelek tavasszal és nyáron szedhetők. Új ültetvények esetében a legjobb, ha az első évben enyhén szüretelünk. Az agresszívebb betakarítás előtt a növénynek meg kell szilárdulnia. Az ehető virágok gyógynövényes, pézsmás ízűek, és nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.

Ez a növény kiválóan alkalmas gyógynövény- vagy zöldségeskertekbe. Évelő növényekkel keverhető szegélyültetvényekben, házikertekben vagy sziklakertekben is. Számos fajtája kapható számos levélszínben, amelyek szép kontrasztot alkotnak a kertben található más élénkebb zöld növényekkel.

A zsálya egészségügyi előnyei

1. Menstruáció
A zsálya segít a premenstruációs szindróma enyhítésében azáltal, hogy csökkenti a fájdalmat, fejfájást, duzzanatot stb. Hatékonyan csökkenti a menopauzával járó tünetek súlyosságát is. A növényből kivont illóolaj ösztrogénhatást biztosít.

2. Csökkenti a gyulladást
A zsálya növény gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Napi egy csésze zsályatea segíthet csökkenteni a hasi gyulladást csökkenti a húgyúti fertőzések esélyét, és az ínygyulladást is kezeli.

3. Kezeli a depressziót
A tea segít az érzelmi állapot javításában. Az olyan antioxidánsok, mint az apigenin, a dioszmetin és a luteolin csökkentik a depresszióval járó tüneteket.

5. Javítja a memóriát
Az Oxfordi Egyetemen végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Salvia kivonat elősegíti a kognitív képességeket. A memória javításáért a kolinészteráz, az acetilkolin hidrolízisének katalizálását szabályozó enzim felelős. Ennek a neurotranszmitternek a csökkenése összefügg a kisebb kognitív képességekkel.

6. Antioxidáns hatás
A túlzott szabadgyök-aktivitás és a csökkent antioxidáns védekezés oxidatív stressz állapotot hoz létre. Idővel az oxidatív stressz a test minden szövetét károsíthatja, az agy pedig különösen érzékeny rá. Az oxidatív stressz számos neurológiai rendellenességben, köztük az Alzheimer-kórban és a Parkinson-kórban is szerepet játszik. Az oxidatív stressz számos mentális betegségben is fokozottan jelentkezik, beleértve a súlyos depressziós zavarokat és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD). Az indukált oxidatív stressz állatmodellek továbbá megerősítették, hogy hátrányosan befolyásolhatja a memóriát és a tanulási teljesítményt.

A zsálya növények és egyes alkotóelemeik erős antioxidáns aktivitással rendelkeznek. 10 zsálya faj elemzése során megerősítést nyert, hogy minden faj jelentős antioxidáns aktivitást mutat az oxigéngyök-abszorpciós kapacitás, a gyökfogó kapacitás és az összes fenoltartalom alapján mérve. Az antioxidáns aktivitás mértéke a fajok és az alkalmazott extrakciós módszerek szerint változott, a zsálya etanolos kivonata mutatta a legmagasabb aktivitást.

források:
1.https://plants.ces.ncsu.edu/plants/salvia-officinalis/
2.https://www.healthbenefitstimes.com/salvia/
Mielőtt bármilyen gyógynövény alapú készítmény alkalmazásába kezd, a kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük