Kutyák allergiás megbetegedései és gyógyításuk

kutya allergia

Napjaink egyik leginkább terjedőben lévő egészségügyi problémája az allergiás kórképek.
Vizsgáljuk meg, hogy mi az allergia és milyen tényezők állnak e betegség kialakulásának a hátterében.

Meghatározása: Az allergia egy olyan állapot, melyben az állati szervezet szokatlan, túlzott érzékenységgel reagál bizonyos anyagokra, amelyek hasonló mennyiségben nem befolyásolnak más nem allergiás egyedeket.

Tünetei:

  • BŐR- vakaródzás, kaparódzás, dörzsölődés, test nyalogatás, gyulladt, érzékeny, eleven, nedvedző szőrhiányok, csomók, kiütések,  bűzös testszag
  • FELSŐ LÉGÚTI- orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, kötőhártyagyulladás
  • ALSÓ LÉGÚTI- visszatérő köhögés, bronchitisz, asztmatikus panaszok
  • EMÉSZTŐSZERVI- ( visszatérő hasmenés, hányás, bélgyulladások, gázosodás )
  • visszatérő bűzmirigy gyulladás
  • visszatérő sokizületi gyulladás
  • visszatérő külső hallójárat gyulladás

Az allergia közvetlen kiváltói:

Az un. allergének, melyek a környezetben található általában fehérje természetű anyagok. Három fő csoportjuk létezik:

  • étel allergének ( húsok vagy termékeik, tej és termékeik, élesztő és termékeik, gabonák, kukorica, szója és termékeik, glutén stb.
  • környezeti allergének ( bolha, poratka, klóros víz, fekhely átitató vegyi anyagok, háztartási vegyi anyagok, tisztító szerek, védőoltások, gyógyszerek, szintetikus bolha és kullancs írtó szerek, takarmány színezékek, tartósítószerek, füst, dohányfüst stb. ) Sokszor ezek nem csak kiváltói, hanem közvetlen okai az immunredszer egyensúly megbomlásának, mely az allergiákat előidézi egy alábbiakban tárgyalt folyamaton keresztül.
  • pollen allergének ( évszakhoz köthető allergiák kiváltói pl. parlagfű, füvek, gyomok, fák stb.)

A kutya allergia valódi okozója:

 A kutyák immunrendszerének kóros válaszreakcióját az immunrendszer működészavara okozza. A sejtes ( a vérben és nyirokban keringő immunsejtekre alapozott )  és humorális ( az immunsejtek által termelt, a vérben és nyirokban keringő ellenanyagokra alapozott ) immunrendszeri működés egyensúlyának felborulása okozza. Egészséges állapotban a sejtes és humorális immunrendszer egyensúlyban van. Allergia betegség esetén a humorális túlzottan aktívvá válik, de mindezt a sejtes válasz leblokkolt állapota miatt teheti meg.
Vagyis az allergiák valódi kiváltó oka a sejtes immunválasz blokkolt és gyenge működésében található meg. Ezt pedig a 2. allergén csoport allergénjei között található anyagok (klóros víz, fekhely átitató vegyi anyagok, háztartási vegyi anyagok, tisztító szerek, védőoltások, gyógyszerek, szintetikus bolha és kullancs írtó szerek, takarmány színezékek, tartósítószerek, smog, dohányfüst stb.) közvetlenül kiváltják.
Továbi fontos sejtes immunválaszt blokkolók a kóros bélemésztés során, az ott képződő káros anyagcseretermékek, melyeket az 1. allergén csoport tagjaiból képződnek a bélflóra lebontó szervezetei által, de tökéletlen lebomlásuk közben a bél falát irritáló savakat, gázokat és un. hullamérgeket termelnek, melyek a bél immunrendszerét is közvetlenül blokkolni képesek.

Az allergia kialakulásának folyamata, kórfejlődés:

A sejtes immunitást blokkoló vegyi anyagok és a bélben termelődő anyagcseretermékek hatása à A sejtes immunválasz sejtjeinek blokkolása à Kóros fokú humorális immunválasz a környezet normális fehérjéire, áthangolódás à Az allergénnel való ismételt találkozás allergiás reakciót vált ki, ez valójában egy helyi gyulladás, a test azon szöveteiben ahol az allergénekkel találkozik a szervezet à  A tünetek megszüntetésére vegyi anyagokkal történő kezelés történik, ami tovább fokozza a sejtes immunitás blokkoló hatást, így a tünetek az allergénnel való ismételt találkozáskor, egyre súlyosabb fokban visszatérnek.

Mi a megoldáshoz vezető első lépcső?

Meg kell keresni hogy hol alakul ki elsősorban a sejtes immunitás blokkolása a felsorolt vegyi anyagok szervezetbe jutásának és a bélben képződő szintén káros anyagcseretermékek következtében.
A szervezet immunrendszerének kb. 70%-a a bél falában működik. A többi 30 % pedig szétoszlik a többi szervben, főleg a nyálkahártyákon a légutakban és a bőrben. Mint láthattuk az allergiák főbb előfordulási területei is éppen itt vannak. Ez nem véletlen, hanem pontos egybeesés.
Vagyis a valódi okokat főleg a bélben találjuk meg!
Valójában mi történik a bélben, amikor a fent részletezett káros anyagok a bélbe kerülnek vagy ott képződnek?

A fentebb már részletezett módon a sejtes immunitás blokkolásra kerül. à A bél hasznos baktériumai, gombái ( Enterobaktériumok, Laktobacillusok, Bifidobktériumok, Fusobaktériumok, Aspergilus, Mucor, Penicillium stb.) elnyomásra kerülnek a kóros mikroflóra ( Candida, E.coli, Salmonella stb.) által, mivel azokat nem tudja kordában tartani a sérült immunrendszerà Az uralmat a bélben a kóros bélflóra veszi át, ami tartós helyi gyulladáshoz vezet, ami a bélfal szöveteinek a fellazulását és az un. szivárgó bélszindróma kialakulását hozza magával à Innen fehérjetermészetű anyagok ( az allergének vagy az azok fehérjéire hasonlító láncok ) kerülnek a véráramba közvetlenül, amelyek ellen a szervezet belső immunsejtjei ellenanyagot fognak termelni à Ezek az ellenanyagok pedig a vérben, nyirokban „arra várnak”, hogy mikor kerülnek a szervezet más részén ( légutak, bőr, ízületek stb. ) kapcsolatba az allergénekkel à Kialakul az allergiás reakció, helyi hisztamin felszabadulás útján, ami a tüneteket közvetlenül okozza.

További információk a kutya allergia kezeléséről és javaslatok az allergiás tünetek enyhítésére illetve megszüntetésére az energy-vet.hu weboldalon.

 

dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Megosztás...

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, szólj hozzá a cikkhez!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük